Een stapsgewijze handleiding voor het veilig online toetsen van wiskunde en statistiek vakken.

Afgezien van algemene vragen over online leren, hebben we de afgelopen weken ook veel vragen gekregen over het implementeren van summatief toetsen op afstand.

Daarom hebben we besloten om meer duidelijkheid te geven over hoe we docenten helpen bij het opzetten van online toetsen.

Hoe werkt online toetsen bij SOWISO?

test-setup-nl

Dankzij de flexibiliteit van onze toetsmodule kunnen docenten diagnostische, formatieve en summatieve toetsen afnemen, afhankelijk van de instellingen die door de docent zijn gekozen.

Automatisch beoordelen

Een groot voordeel van onze digitale toetsen, is dat de antwoorden van studenten automatisch worden nagekeken door onze achterliggende wiskunde engine, wat docenten veel tijd bespaart!

  • Deze beoordeling is niet-binair, wat betekent dat partieel correcte antwoorden ook partieel gescoord kunnen worden. En door middel van wiskundige equivalentie kunnen we verschillende vormen van het eindantwoord herkennen en beoordelen
  • De geautomatiseerde beoordeling werkt zelfs bij doorwerkfouten; hoewel stap a van een vraag onjuist werd beantwoord, is het nog steeds mogelijk om punten te verdienen in vervolgvragen b en c, als deze stappen wel op de juiste manier werden beantwoord (hoewel ze het verkeerde antwoord uit stap a als uitgangspunt gebruikten).
  • Na de automatische beoordeling kunnen docenten desgewenst als tweede corrector optreden door de antwoorden en cijfers dubbel te controleren en indien nodig te wijzigen. Dit kan horizontaal, per vraag of verticaal, per student.

SOWISO testing

Voorbeeld: Een toets maken in de SOWISO docentenomgeving

Toets inhoud

Er zijn verschillende manieren waarop docenten toetsen kunnen maken in het platform:

  1. Docenten kunnen rechtstreeks vragen selecteren uit onze uitgebreide itembank.
  2. Daarnaast is het ook mogelijk om eigen vragen te schrijven met de ingebouwde auteursomgeving.
  3. Het importeren van oude (digitale of offline) inhoud is in sommige gevallen ook mogelijk. Wij kunnen u daarbij ondersteunen.

Er zijn meer dan 25 vraagtypen beschikbaar, variërend van open (wiskundige) invoer tot meerkeuzevragen of geometrische oefentypes. Dit helpt bij het vinden van de juiste vraagvorm voor het testen van verschillende soorten kennis van studenten.

Verder kun je ons essay vraagtype gebruiken, waarmee een student tekst kan schrijven, formules kan invoeren en illustraties kan tekenen. Dit is een vraagtype dat veel wordt gebruikt voor bewijsvoerings “Argumenteer / toon aan dat …”

Hoe voorkomen we eventuele fraude?

Randomisatie

First of all there are a lot of randomization options to ensure not two students get the same test version:

  • Om te beginnen bevatten alle toetsvragen gerandomiseerde variabelen, wat betekent dat elke student een andere variatie van dezelfde vraag krijgt.
  • Daarnaast kan de volgorde van toetsvragen ook worden gerandomiseerd.
  • Ten slotte kunnen er ook random een X aantal vragen uit een grotere poule worden getrokken, waarbij elke student een andere selectie vragen te zien krijgt.

Toets instellingen

Het is ook mogelijk om toetsen met wachtwoorden en IP-bereik te beperken. Hoewel het beperken van een toets met een wachtwoord vrij eenvoudig is, betekent het beperken met een IP-bereik dat een toets alleen kan worden afgelegd vanaf bepaalde apparaten op bepaalde locaties, bijv. een examenruimte. Beiden maatregelen verkleinen de kans dat studenten vertrouwen op andere mensen om de toets voor hen te doen.

We bieden docenten ook de mogelijkheid om de ‘Full screen’ modus in te schakelen. Deze wordt geactiveerd zodra de toets wordt opgestart. Als een student full screen verlaat, wordt een bericht met een timer van 10 seconden geactiveerd, waarin de student wordt gevraagd terug te keren naar de toets. Als de student dat niet doet voordat de timer afloopt, dan wordt de toets automatisch ingestuurd.

U kunt ook een extra beveiligingslaag toevoegen met behulp van onze functie voor het uploaden van bestanden. Er zijn verschillende manieren waarop u deze functie kunt gebruiken. U kunt bijvoorbeeld leerlingen vragen hun geschreven uitwerkingen of een video te uploaden waarin ze hun antwoorden moeten uitleggen.

Extra online proctoring

warning

SOWISO is een browser gebaseerde applicatie, dus bij het doen van summatieve toetsen thuis, zijn er enkele beperkingen. Om ervoor te zorgen dat de persoon die de test aflegt inderdaad de student is die de test moet afleggen en dat de student tijdens het examen geen extra apparaat gebruikt, b.v. een tweede laptop of mobiele telefoon, werken we samen met een ‘proctoring’ service.

Voor docenten die ervoor willen zorgen dat hun online testomgeving zo fraude bestendig als mogelijk is, werken we samen met het bedrijf: ProctorU. Met de hulp van ProctorU wordt elk examen begeleid door een online surveillant, dat is een persoon die een student op afstand controleert tijdens een toets. Studenten wordt gevraagd om hun ID en omgeving te tonen voordat een test begint. Daarnaast worden studenten gedurende het hele examen gevolgd via hun webcam en microfoon. Schermactiviteiten worden geregistreerd en gecontroleerd op fraude, zowel automatisch (via het ProctorU-algoritme), als handmatig binnen 24 uur.

Het beste van beide werelden

Door onze ingebouwde toetsmodule en de standaard veiligheidsfuncties te gebruiken, beschikt u over een externe testomgeving die veilig genoeg is om de integriteit van diagnostische en formatieve tests te waarborgen.

Indien het gaat om summatieve toets is de testmodule te combineren met de extra functionaliteiten van ProctorU. Dat levert een online toetsomgeving op welke een live gesurveilleerde toets zo dicht mogelijk nadert qua validiteit en fraudebestendigheid..

Klaar om online te toetsen?

Dan helpen we je graag verder. Neem gerust contact met ons op via: sales@sowiso.nl

Zo niet, dan zijn we hoe dan ook erg nieuwsgierig naar uw strategieën om in deze vreemde tijd toch te toetsen. Laat het ons weten


SOWISO / Bolster Academy is een online leer- en toetsomgeving voor wiskunde en statistiek in het hoger onderwijs. Het platform wordt gebruikt door universiteiten en tienduizenden studenten over de hele wereld. Studenten ervaren gepersonaliseerd digitaal leren en docenten besparen kostbare tijd. Het platform, inclusief de toetsmodule, kan worden gebruikt als een losstaande tool of worden geïntegreerd met een ELO.

Wil jij op de hoogte blijven over wat er gebeurd in het BÈTA onderwijs?